Wist je dat anno 2019 maar liefst 80% van alle internetverkeer bestaat uit video? Online video is enorm populair en bijna een onmisbaar marketingkanaal. Om je online vindbaarheid te handhaven of verbeteren, doe je er verstandig aan om je niet alleen in te zetten op video’s voor je doelgroep; maar deze ook meteen te optimaliseren voor zoekmachines zoals Google via (video) SEO of zoekmachineoptimalisatie. Als je dit (nog) niet doet, dan word je mogelijk minder prominent getoond in de zoekresultaten.
Ik heb 5 handige (video) SEO tips voor je om je video’s of website te optimaliseren voor zoekmachines:
Tip 1. Maak relevante content
Zoekmachines zoals Google willen hun gebruikers zo snel mogelijk de meest relevante zoekresultaten tonen voor hun zoekopdracht. Dat is niet anders voor video’s. Relevante content is dus ook de essentie van goede video SEO. Zorg ervoor dat je video interessant is voor je doelgroep: spreek hun taal, verplaats jezelf in hun schoenen en probeer een antwoord te formuleren op de vragen van je doelgroep. Geef dus waardevolle videocontent, geen reclamespots!
Relevante video’s worden meer en langer bekeken. Op die manier krijgt je video (en de webpagina die je video bevat) een betere positie in de zoekresultaten. Verder is het ook belangrijk om je doelgroep van begin af aan te boeien. Wist je dat je op YouTube bijvoorbeeld 15 seconden hebt om kijkers te boeien en duidelijk te maken wat je hen wilt vertellen?
Tip 2. Voorzie al je video’s van ondertiteling
Ondertitels zijn een belangrijk onderdeel van video SEO. Ondertiteling vertelt Google waar je video over gaat. Zo kan Google mensen beter de juiste zoekresultaten tonen. Ook mensen die op hun smartphone of tablet kijken, kunnen dankzij ondertiteling (zonder geluid) lezen waar je video over gaat. Mensen die je video op social media zien zullen door de ondertiteling worden getriggerd om je video te bekijken. Een mooie win-win!
Op YouTube kan je heel makkelijk ondertiteling toevoegen aan je video’s. Ga hiervoor via de Google Studio Creator naar transcripties. Je kan ook eerste de ondertiteling zelf uittypen in kladblok of teksteditor en vervolgens opslaan als een srt-bestand en toevoegen aan YouTube of Facebook. Denk vooraf goed na wat je gaat zeggen in je video. Zo kan je je ondertiteling meteen goed optimaliseren voor zoekmachines. Je hoeft in je video overigens niet alles letterlijk te ondertitelen. Vertaal vrij, maar zorg ervoor dat de ondertiteling matcht met wat de persoon in de video zegt.
Tip 3. Overlay tekst
Wanneer mensen je video zonder geluid voorbij zien komen, is het dus handig om ondertiteling toe te voegen. Maar ondertiteling alleen volstaat niet alleen om de aandacht van je doelgroep te grijpen. Zorg voor een duidelijk verhaal en gebruik waar nodig een duidelijke overlaytekst (tekst die je op je video zet) in combinatie met geluid. Bekijk zelf ook altijd je video zonder het geluid: en bekijk kritisch of het nog steeds interessant is om naar te kijken.
Tip 4. Instellingen in YouTube Creator Studio
Er zijn 4 belangrijke dingen waarmee je aandacht kan trekken en zo je video SEO verbeteren:
De thumbnail of preview afbeelding van je video. Een thumbnail is de foto die mensen in de zoekresultaten te zien krijgen bij jouw video. Omdat de thumbnail veelal het enige beeld is dat mensen zien voor ze op je video’s klikken, is het dus belangrijk dat je bij elke video een beeld selecteert dat iets zegt over de inhoud van je video. Je kan ook voor een afbeelding instellen als thumbnail die niet uit je video komt.
De titel van je video. De titel is één van de eerste dingen die een kijker ziet wanneer hij je video ziet. Zet bijvoorbeeld je zoekwoord(en) – die woorden die mensen gebruiken om info of video’s op te zoeken – altijd vooraan in je titel en in de bestandsnaam van je video!
De beschrijving van je video De meeste sociale media hebben ruimte om een beschrijving toe te voegen aan je video. Hier kan je informatie vertellen zodat je kijkers goed begrijpen wat ze te zien gaan krijgen. Zeg in de eerste twee zinnen van je beschrijving waar je video over gaat. Omschrijf eerst waar je video over gaat voor je mensen naar je website probeert door te sturen.
De tags of labels – Tags zijn labels die je je video kunt meegeven om aan te geven wat er te zien valt of waar de video over gaat. Met tags kan je het juiste publiek aantrekken voor je video.
Tip 5. YouTube & Social Media
YouTube is de grootste zoekmachine na Google. Je doet er dus goed aan als je jouw video’s op YouTube post! Plaats op je video’s op YouTube altijd van een link naar je eigen website of webshop, en probeer je kijkers zo veel mogelijk naar je eigen website te verwijzen. Vermeld je website of product dus ook in je video op YouTube.
Post je een video in een blogbericht of op Facebook? Dan is het vaak handig om een transcript toe te voegen. Een transcript is een uitgeschreven versie of ondertiteling van je video. Het bevat vaak relevante zoekwoorden waardoor zoekmachines precies weten waar je pagina met video over gaat. Tip: Als je een video op YouTube hebt ondertitelt kan je dit transcript gemakkelijk downloaden en gebruiken voor je video’s op andere kanalen.
Sociale media Deel je video’s afhankelijk van je doelpubliek op sociale media zoals Facebook, Instagram en LinkedIn. Dit kan leiden tot meer kijkers, meer bereik, meer verwijzingen, meer verkeer en uiteindelijk een betere positie in de zoekresultaten! Houd hierbij rekening met de lengte van de video per Social Media kanaal! Wat ook goed is voor (Video) SEO is je video te delen of anderen je video te laten embedden door middel van linkverwijzingen.
Dan nog eens laatste tip: Probeer ook eens nieuwe trends uit, dat kan weer leiden tot meer clicks, meer engagement, meer bereik en een betere vindbaarheid. Maar hou de content relevant voor je doelgroep.
Heel veel succes met deze tips!